Skip to main content

Mi az a Timusz (csecsemőmirigy)? A születés előtt kifejlesztett immunitás kulcsa

By május 15, 2024Masszázsfotelek

Mi az a Timusz (csecsemőmirigy)? A születés előtt kifejlesztett immunitás kulcsa

A timusz (csecsemőmirigy) egy létfontosságú mirigy, amely a bordakosárban, a kulcscsont alatt, pontosabban a tüdő között található. A timusz mirigy alapvető szerepet játszik az immunitásban. Érdekes tény, hogy a timus már az anyaméhben megjelenik, tehát a mirigy már a magzat születése előtt elkezd működni, de ez az első szerv, amely öregszik.

A mirigy aktivitása a pubertás korig felgyorsul. A mirigy elsődleges feladata az immunsejtek, az úgynevezett T-sejtek termelése. Ezek a rákos sejtek vagy a kóros sejtek ellen harcolnak. A tímusz által termelt T-sejtek a belső szervek növekedését is segítik. A mirigy szabályozza az immunsejtek, valamint az alváshormon és az inzulin termelését is. A tímusz védelmének tehát az egyik prioritásunknak kell lennie.

A timusz mirigy nélkül az immunrendszer működése károsodik. Fedezz fel több érdekességet a boldogság mirigyről, ahogy a timuszt is nevezik. Tudja meg, milyen szokásokat kell beépítenie a rutinjába, hogy immunrendszere teljes mértékben kihasználja a csecsemőmirigy szerepét.

Tartalom:

 1. A timus, az endokrin és az immunrendszert befolyásoló mirigy
 2. A timusz mirigy és a reflexológia – Hogyan serkentheted megfelelően a tímusz funkcióit?
 1. A timus, az endokrin és az immunrendszert befolyásoló mirigy

E mirigy összetétele a következő elemeket tartalmazza: antitesteket termelő B-limfociták, tumor pusztító makrofágok, védő hámsejtek és a toxinokat eltávolító dendritikus sejtek. 

A timusz mindenekelőtt hozzájárul a T-sejtek fejlődéséhez, amelyek megvédik a szervezetet a vírusoktól és a baktériumoktól. A tímusz a timoszin nevű hormon termelésében is közreműködik, amely a T-sejteket megerősíti a baktériumok, vírusok és daganatok elpusztításában.

Mint már említettük, a tímusz a pubertáskorban éri el fejlődési csúcspontját. Ekkor 30-50 grammosre is nőhet. Ahogy öregszünk, a tímusz zsugorodik. Idős korban a mirigy 5 grammra zsugorodik, és helyét zsírszövet veszi át. Ez a mirigy az endokrin működés irányításában is fontos szerepet játszik. Számos hormon a timusz tevékenységének eredménye. Ezek közé tartoznak a következők:

 • A timozin, amely a T-sejteket a vírusok elleni küzdelemre képezi ki, és serkenti a növekedési funkciókat szabályozó hormonokat;     
 • humorális timusz hormonok, amelyek javítják az immunrendszer kórokozókra adott válaszát;
 • timulin és timopoetin, melyek erősítik a T-sejteket a baktériumok elleni küzdelemben;

Az immun- és endokrin funkció nem az egyetlen funkció, amelyet a timusz irányít. 

Tanulmányok szerint a mirigy termeli az alváshormont (melatonin), az inzulint, a mell fejlődésével összefüggő hormont és a növekedés szabályozásában részt vevő hormont is.  

Az életkor előrehaladtával a mirigy zsugorodik vagy sorvad. Emiatt az idősek szervezete túl érzékeny a rákhoz, autoimmun betegségekhez, vírusos vagy bakteriális fertőzésekhez vezető tényezőkkel szembeni küzdelemre. A tímuszmirigy működési zavarai a létfontosságú szervek autoimmun betegségeit, reumás ízületi gyulladást, a tímusz és a nyirokrendszer daganatait eredményezik.

 1. A timusz mirigy és a reflexológia – Hogyan serkentheted megfelelően a tímusz funkcióit?

Melyek azok az ellenségek, amelyek blokkolják a tímusz tevékenységét? Az érzelmeink minősége. Valójában a legtöbb autoimmun betegség vagy fertőzés az ellenőrizetlen és hosszan tartó stressz hátterében alakul ki. A mirigy elnyeli a testben lévő energiát, és semlegesíti a negatív érzelmeket.

A torok tövében van egy üreg, amely alatt a tímusz található. Ha idegesnek érzi magát, finoman masszírozhatja vagy megkocogtathatja az ujjaival az üreget, hogy stimulálja a mirigyet. A masszázsnak körülbelül 30 másodpercig kell tartania, ez idő alatt lélegezzen mélyeket és gondoljon kellemes gondolatokra.

A timusz védelme a jótékony hatású ételeket tartalmazó étrend elfogadásával kezdődik. Milyen élelmiszerekre van szüksége a szervezetének a működő tímusz mirigyhez?

 • Olívaolaj;
 • makréla, tonhal, hering – a mirigy számára magas nukleinsav tartalmú halfajták;
 • kurkuma – a kurkumában található kurkumin serkenti a T-sejtek termelődését;
 • Hajdina (gabonaféle) – 8 esszenciális aminosav forrása;
 • citrusfélék – optimális mennyiségű C-vitamin, amely megakadályozza a timusz lebomlását;
 • piros paprika – ez a zöldség háromszor több C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék;
 • Vad gesztenye és sárgarépa – gazdag A-vitamin-forrás, amelynek szerepe van a mirigylobulák fejlődésében;

A T-sejtek aktivitását blokkolja a tartós stresszhatás. Nem kell mást tennie, mint elsajátítani néhány olyan szokást, amelyek célja, hogy ellazuljon. Próbálja ki az alternatív relaxációs terápiákat. Ezek közé tartozik a reflexológia vagy a nyakmasszázs, amelyek támogatják a fehérvérsejtek és a limfociták optimális szintjét. Fontos, hogy a masszázs semlegesíti a negatív állapotokat azáltal, hogy endorfinokat szabadít fel, amelyek segítenek megnyugtatni az elmét. 

Következtetés

Egyes tanulmányok szerint a szorongás és a depresszió az egyedüllét következtében alakul ki. Ezek az elmére nézve negatív epizódok gyengítik az immunrendszer válaszát a stresszorokra. A mirigy mérete csökken, amikor dühöt vagy szomorúságot érzünk, és nő, amikor a szervezet pozitív érzelmeket érez.

A mirigy szabályozza az energia áramlását az emberi testben. Ha a szervezet energiaszintje alacsony, akkor a gyógyszeres kezelések nehezebben hatnak. Összefoglalva, a „boldogság belülről fakad” nem csak egy mondás. 

ADX

Leave a Reply