Skip to main content

Hasi fájdalom futóknál – 4 gyakori hiba

By május 14, 2024Masszázsfotelek

Hasi fájdalom futóknál – 4 gyakori hiba 

A futók hasi fájdalma gyakori állapot, de nyilvánvalóan még mindig ismeretlenek az okai. A hasi területen röviddel a megerőltetés után jelentkező helyi kellemetlen érzés görcs vagy bizsergés formájában jelentkezik a has bal vagy jobb oldalán. A hasi területen jelentkező kellemetlenségek leggyakrabban futóknál fordulnak elő, de más, nagy megerőltetéssel járó tevékenységek (kosárlabda, futball stb.) után is.

Hogyan kezelhető az intenzív és hosszan tartó edzés utáni hasi fájdalom? Mik a leghatékonyabb módszerek a hasi panaszok megelőzésére? 

Tartalom: 

 1. A hasi fájdalom a futóknál szabotálja az edzés minőségét – Mit tegyünk a megelőzés érdekében?
 2. Hasi görcsök edzés után – Mit NEM szabad tenni fizikai aktivitás előtt?
 1. A hasi fájdalom a futóknál szabotálja az edzés minőségét – Mit tegyünk a megelőzés érdekében?

A futók hasi fájdalmainak még mindig bizonytalanok az okai. A futók és más sportolók hasi fájdalma egyszerű szokásokkal kezelhető, amelyeket Ön is megfontolhat, ha aktív életmódot folytat:

 • Hallgasson a testére

Amikor futsz, ugrálsz vagy bármilyen testmozgást végzel, kísértésbe eshetsz, hogy figyelmen kívül hagyd a fájdalmat, különösen, ha az elviselhető intenzitású. Sajnos a hasi fájdalom vagy a test bármely más területén jelentkező fájdalom olyan jelzés, hogy a szervezet szünetet kér. A kellemetlen érzés azt mutatja, hogy túlságosan is azokra az izmokra, ízületekre vagy szalagokra koncentrál, amelyek már nem bírják a terhelést. Szokjon tehát hozzá, hogy szünetet tartson, amikor a legkisebb fájdalmat is érzi.

Ha például kocogás közben fájdalmat érez az ágyékában, a futást váltsa fel lassú sétával, és fokozatosan növelje a lendületet, amíg vissza nem tér a futólépéshez.

Ihletett ötlet, hogy kombinálja a mozgásfajtákat, és így több testrészt is megdolgoztathat. Ha hasi fájdalom jelentkezik, hagyja abba, és kezdjen el kargyakorlatokat, medencetekercseket stb. végezni.

 • Ne felejtsen el lélegezni

Amikor hasi fájdalom jelentkezik a futóknál, ellenőrizni kell a légzést. Az erőfeszítés intenzitásának minimálisra csökkentése közben vagy a testrészek megdolgoztatásakor lélegezzen mélyen be, és lassan engedje ki a levegőt. Ismételje meg az eljárást többször, amíg a fájdalom teljesen meg nem szűnik.

 • Masszírozza meg a fájdalmas területet

A futók hasi fájdalma enyhíthető masszázzsal. Minden futás után üljön be egy fűtött masszázsfotelbe, hogy ellazítsa a hasizmokat. A masszírozók kínálatában vannak beépített fűtőtestekkel ellátott lemezek, amelyeket a hát és a hasi területre is fel lehet helyezni. A magas hőmérséklet megszünteti az izomfeszültséget, lazítja a merevséget és enyhíti az izomirritációt, amelyet a megerőltetés által felgyorsult áramlás okoz. 

 • Csak vizet igyon

A hidratálás az egész szervezet működéséhez elengedhetetlen, nem csak a fájdalmak leküzdéséhez. Valójában a futók hasfájása is a kiszáradás vagy a magas kalóriatartalmú vagy cukortartalmú italok fogyasztásának következményeként jelentkezik. Sportolás közben csak vizet igyál, és ha nem bírod az ízét, adj hozzá néhány szelet citromot az extra hidratálás érdekében.

 1. Hasi görcsök edzés után – Mit NEM szabad tenni fizikai aktivitás előtt?

Az edzés utáni hasi görcsök megelőzhetők bizonyos hibák elkerülésével, amelyek tartósan szabotálják az edzéseket. Melyek azok a káros szokások, amelyek edzés utáni hasi görcsöket váltanak ki?

 • Magas cukortartalmú, magas kalóriatartalmú üdítők fogyasztása;
 • Magas zsírtartalmú ételek fogyasztása edzés előtt;
 • az edzés gyakorisága vagy a túl hosszú edzés időtartama, amely meghaladja a szervezet állóképességét;
 • helytelen testtartás futás közben.

Ha a fenti tippek hatására a futás utáni hasfájás nem szűnik meg, akkor forduljon szakemberhez. Lehet, hogy más tényezők is felelősek a panaszokért, amelyek személyre szabott kezelést igényelnek. 

ADX

Leave a Reply