EGÉSZSÉGÜGYI SZAKÉRTŐK AJÁNLÁSA

A MASSZÁZS EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYEI

Manapság egyre többen ismerik fel a masszázs egészségügyi előnyeit. Valójában az Amerikai Masszázsterápiás Szövetség 2007-es felmérése szerint "a felnőtt amerikaiak közel negyede legalább egyszer részesült masszázsban az elpzp évben." Az emberek ma már látják, hogy a masszázs nemcsak pihenést és a relaxációt szolgálja, hanem bizonyos tünetek enyhítésére, sérülések gyógyítására, illetve bizonyos egészségügyi állapotok kezelésére is alkalmazható. Az emberek manapság folyamatosan keresik az általános jó közérzetet, és felfedezik, hogy a masszázs az egyik legjobb forrás e cél eléréséhez. 

A MASSZÁZSFOTELEK SEGÍTHETNEK AZ EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁK MEGSZÜNTETÉSÉBEN

A masszázs előnyei túlmutatnak a relaxáción, és ténylegesen javítják vagy akár meg is szüntetik az egészségügyi problémákat. Az egyik fő betegség, amelyre a masszázst alkalmazzák, a hátfájás. Néha a fájdalomcsillapítók egyszerűen nem elegendőek. Egy 2003-ban végzett tanulmány kimutatta, hogy "a masszázs jobban működött, mint az akupunktúra vagy a gerincmódosítás - 36%-kal csökkentette a fájdalomcsillapítók szükségességét". Több tanulmány is kimutatta, hogy a fejfájás is reagál a masszázsterápiára. Sok ember esetében a masszázs bizonyítottan csökkenti az elszenvedett migrénes fájdalmak számát és javítja az alvást. A masszázs az osteoarthritis tüneteinek javításában is nagyon hatásosnak bizonyult. A svédmasszázs bizonyult a leghatékonyabbnak a térdízületi gyulladás esetében. A svédmasszázs hatékonyságát vizsgáló első klinikai vizsgálatban azok a résztvevők, akik hetente egy vagy két alkalommal egyórás masszázsban részesültek, javulást tapasztaltak a fájdalomban, a merevség és a funkció javulása.

A MASSZÁZS CSÖKKENTI A TEJSAV FELHALMOZÓDÁSÁT


Az edzők és a sportolók körében egyaránt elterjedt nézet, hogy a masszázs fokozza a véráramlást, ezáltal csökkenti a tejsav felhalmozódását. Az izmok ismételt összenyomása és ellazítása az erek kiürülését és feltöltődését okozza, ami fokozza a salakanyagok, például a tejsav eltávolítását. Ennek eredményeképpen a rendszeres masszázs nagymértékben csökkentheti a fizikai megterhelés okozta izomfáradtságot.

A MASSZÁZSFOTELEK SEGÍTENEK A RÁKOS BETEGEKNEK


A masszázst még a modern orvoslás kiegészítéseként is alkalmazzák a rákos betegeknél. Elősegítheti a relaxációt és csökkentheti a rák tüneteit, valamint a kezelés mellékhatásait, beleértve a hányingert, a fáradtságot és a depressziót, valamint a fájdalmat és a duzzanatot. A masszázs javíthatja az immunrendszer működését, így ideális kiegészítője lehet a rákos betegek bizonyos kezeléseinek. A masszázs nemcsak a testben lévő fizikai fájdalmat csökkentheti, hanem bizonyítottan csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit is. Ezt több mint 12 tanulmány áttekintése bizonyította. A vizsgálatok kimutatták, hogy a masszázs ténylegesen "akár 50%-kal csökkentette a kortizolszintet", miközben növelte a depresszió csökkentését segítő neurotranszmitterek szintjét.

A MASSZÁZS MEGELŐZHETI A MAGAS VÉRNYOMÁST


A masszázs az egyik módja a stressz csökkentésének és a test ellazításának a magas vérnyomás és a szívritmus emelkedésének megelőzése érdekében. Ez különösen igaz a nagy igénybevételt jelentő munkakörökben dolgozókra. Pilch és Menard szerint "a férfiaknál a kontroll vagy az autonómia érzése, a nőknél pedig a szociális támogatás segíthet megvédeni a stressz negatív hatásaitól". Egyre több az olyan munkáltató is, aki a helyszínen széki masszázst biztosít dolgozóinak. Már jó néhány tanulmány készült, amely kimutatta, hogy a masszázs csökkentheti a stresszt és a pulzusszámot is. Ezek a tanulmányok kimutatták, hogy az üzenet fogadása után a kísérleti személy paraszimpatikus idegrendszerében jelentős növekedés következett be. Ez a rendszer, amelyet egyszerűen PNS-nek is neveznek, ellensúlyozza a szimpatikus idegrendszer (SNS) által kiváltott stresszreakciót, hogy a szervezet újra egyensúlyba kerülhessen. Egy új-zélandi kutatók által végzett vizsgálatban, amelyben a masszázsterápia migrénes fejfájásra gyakorolt szerepét vizsgálták, a stressz szintjét a kortizol szintjén keresztül mérték.
A résztvevők saját érzékelt stressz-szintjéről is napi naplót vezettek minden egyes masszázs után. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy "a kontrollcsoportban résztvevőkhöz képest a masszázsban résztvevőknél közvetlenül a masszázs után csökkent a pulzusszám, a szorongó hangulat és a nyál kortizolszintje". A Massage Therapy Magazine "Moderate vs. Light Pressure in Massage" című cikkében a Touch Research Institute által végzett tanulmány kimutatta, hogy a masszázs során alkalmazott mérsékelt nyomás hogyan csökkenti a szívritmust. A vizsgálatban 36 résztvevő vett részt (átlagéletkoruk 28 év, 58% nő, 42% férfi), akiket véletlenszerűen egyenlő számú csoportba osztottak. Az új-zélandi kutatók által végzett vizsgálathoz hasonlóan ezeket az embereket is megkérték, hogy töltsenek ki önbevallásokat az alapszintű stressz- és szorongásszintekkel kapcsolatban. Ezt a masszázsterápiás tesztek, más néven "érintési protokoll" előtt végezték el. *EEG sapkákat és EKG elektródákat helyeztek el a résztvevőkön. Az aktivitást egy 10 perces masszázskezelés előtt, alatt és után rögzítették. A kezelés után önbeszámolókat is végeztek. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevőknél a kezelés hatására összességében csökkent a stressz és a szorongás. Az eredmények azonban sokkal jelentősebbek voltak a mérsékelt nyomást kapott csoport esetében. "A kutatók szerint a frontális delta teljesítmény növekedése és a mérsékelt nyomást alkalmazó alanyok szívfrekvenciájának csökkenése relaxációs válaszra utal, alacsonyabb arousal mellett." Emellett a mérsékelt nyomást alkalmazó alanyok nagyobb EEG-szinteltolódást mutattak, amely a hangulat és az affektus pozitív érzelmi válaszával van összefüggésben. Összességében minden csoportban eltérő mértékű aktivitáseltolódást mutattak, és mindkét csoport résztvevői "kellemesnek" érzékelték a kísérletet. Az egyetlen különbség az volt, hogy a mérsékelt nyomású csoport eredményei kifejezettebbek voltak. *(Az elektroenkefalográfia (EEG) az agy által termelt elektromos aktivitás mérése, amelyet a fejbőrön elhelyezett elektródák rögzítenek.)

VÉRNYOMÁS ÉS MASSZÁZSTERÁPIA

A masszázsterápia nem csak a szívfrekvenciát csökkenti, ha megfelelő mennyiségű nyomást alkalmazunk, hanem bizonyítottan csökkenti és segít szabályozni a vérnyomást is. A vérnyomás a vér ereje, amely az érfalaknak nyomja a vért. A szív pumpálja a vért az artériákba, amelyek eloszlatják a vért az egész testben. A magas vérnyomás, más néven hipertónia azért veszélyes, mert a szívet erősebb munkára készteti, hogy a vért a szervezetbe pumpálja. Ez hozzájárul az artériák megkeményedéséhez és a szívelégtelenség kialakulásához. "Azok a hipertóniás felnőttek, akik kéthetente rendszeresen masszázst kaptak, egy nemrég végzett kutatás szerint kevesebb depressziót és ellenségességet tapasztaltak, és csökkent a mért stresszhormonszintjük." A Touch Research Institute, a University of Miami School of Medicine és a floridai Nova Southeastern University közreműködésével végzett tanulmányt 1999 májusában végezték el "A magas vérnyomás és a kapcsolódó tünetek csökkentek a masszázsterápia hatására" címmel. A vizsgálatban 30, kontrollált magas vérnyomásban szenvedő (legfeljebb hat hónapja) felnőtt vett részt, akiket véletlenszerűen osztottak be egy masszázsterápiás csoportba vagy egy progresszív relaxációs csoportba. "A masszázscsoportba tartozók öt héten keresztül hetente kétszer 30 perces masszázs-kezelést kaptak délután vagy kora este." A résztvevőket rotációs rendszer alapján különböző terapeuták masszírozták. Az alanyok a hátukon feküdtek felfelé fordulva, miközben a terapeuta a fejet, a nyakat, a karokat, a törzset és a lábakat masszírozta. Ezt simogató, szorító, nyomó és húzó mozdulatokkal kombinálták. Ezután az alanyok hasra feküdtek, fejükkel lefelé fordítva, miközben a terapeuta a személy vádliját és combját, majd a hátát teljes egészében masszírozta. A progresszív izomrelaxációs csoport alanyai utasításokat kaptak arra vonatkozóan, hogy hogyan végezzék el az önállóan végzett gyakorlatokat, amelyeket öt héten keresztül hetente kétszer 30 percig végeztek. Annak érdekében, hogy az időbeosztásuk összeegyeztethető legyen a masszázscsoportokkal, a kutatók azt mondták a résztvevőknek, hogy csak délután vagy kora este végezzenek foglalkozást azokon a napokon, amelyeket kijelöltek számukra.
Az alanyokat arra utasították, hogy néhány percig mélyen lélegezzenek, miközben a hátukon fekve, kezüket a testük mellett tartva lélegezzenek. Ezután azt mondták nekik, hogy feszítsék meg és lazítsák el a különböző izmokat, a lábaktól kezdve egészen a fejig haladva. A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy mindkét csoportban alacsonyabb volt a szorongás (STAI) és a depresszió (CES-D) szintje. Azonban csak a masszázsterápiás csoportban mutatkozott "csökkenés az ülőhelyi diasztolés és szisztolés vérnyomásban; csökkenés a nyál és a vizelet kortizol stresszhormon szintjében; és alacsonyabb pontszámok a depresszió, a szorongás és az ellenségesség tekintetében". Bár ez a kísérlet meglehetősen sikeresnek bizonyult, a kutatók azt javasolták, hogy a jövőben végzett vizsgálatoknak hosszú távúaknak kellene lenniük, és a masszázs hatásait a magas stressz-szintűeknél is vizsgálni kellene. A kísérlet hosszabb ideig tartó lefolytatása pontosabban meghatározhatná, hogy az eredmények csupán rövid távú hatások voltak-e, vagy a hatások valóban folytatódnak-e az egyes csoportok kezelésén túl is. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy "ha a masszázsterápia hatékonyan csökkentheti a magas vérnyomással járó tüneteket, akkor csökkentheti az életveszélyes szövődményeket, például a stroke vagy a szívroham kockázatát".

Forrás:
– Hoffman, Matthew, MD (reviewed by). “Massage Therapy Styles and Health Benefits,”
WebMD, LLC Medical Reference: July 30, 2008.
– Massage Magazine. “Research: High Blood Pressure Reduced by Massage Therapy,”
Touch Research Institute. Originally reported in the Journal of Bodywork and Movement
Therapies, January 2000, Vol. 4, No. 1.

– Pilch, Cynthia, PhD, CMT and Martha Brown Menard, PhD, CMT. “Massage and Stress:
Understanding the Research,” Massage Therapy Journal: Summer 2007. Associated
Bodywork and Massage Professionals.
– Shiatsu Massage Therapy History and Practice. “What is Shiatsu?”
www.ultimatewatermassage.com: 2000-2008.
– Vanderbilt, Shirley. “Moderate vs. Light Pressure in Massage: New Studies from Touch
Research Institute,” Massage and Bodywork Magazine, April/ May 2005.
– Wong, Cathy. “Alternative Medicine: Ten Most Popular Types of Massage Therapy,”
About.com Health’s Disease and Condition content: September 19, 2007.
– Wong, Cathy. “Alternative Medicine: What is Shiatsu?” About.com Health’s Disease and
Condition content: April 21, 2006.
– Massage Technique, “Petrissage,” spacourse.com , 2004.
– Draper, Shane “Effects of Intermittent Pneumatic Compression on Delayed Onset
Muscle Soreness” etd.ohiolink.edu , 2011

Általában 1 órán belül válaszolunk munkaidőben. Hétvégén maximum 24 órán belül, vagy egyszerűen hívjon minket: +36 30 994 9753

Kapcsolatfelvétel click here
HÍVJON MINKET