Skip to main content

A sportban a fejlődés stagnálása előnyös. Hogyan tarthatjuk ezt kézben?

By május 15, 2024Masszázsfotelek

A sportban a fejlődés stagnálása előnyös. Hogyan tarthatjuk ezt kézben?

Bár a sport a napi rutin része, gyakran tapasztal részvétlenséget, energiahiányt, megmagyarázhatatlan fáradtságot és általában alacsony tónust. Hogyan nyilvánul meg a sportban való stagnálás? Elkezded kihagyni az edzéseket, kerülöd az edzőtermet, és mindig kifogásokat keresel arra, hogy a kanapén lustálkodj. A szüneteket szívesen veszed, mivel ezek nem töltik fel az akkumulátorokat egy erős kezdéshez.

A probléma akkor jelentkezik, amikor a szünetek túl hosszúra nyúlnak, és az eredményeid visszaesnek. Akár versenysportoló vagy hobbisportoló vagy, meg kell tanulnod, hogyan küzdheted le a sportban a stagnáló időszakokat. Változtass a szokásaidon apró új szokásokkal, amelyek célja, hogy kilépj a komfortzónádból.

Tartalom:

  1. Stagnálás a sportban, megelőzhető cselekvéssel és önfegyelemmel
  2. Sport túlterhelés és annak főbb tünetei 
  1. Stagnálás a sportban, megelőzhető cselekvéssel és önfegyelemmel

Hogyan lehet megelőzni a stagnálási epizódokat a sportban?

  • A pihenés nem csak 7 óra alvás

Természetesen a 7-9 óra minőségi alvás elengedhetetlen a szervezet működéséhez. A passzív pihenés azonban nem elég a szellemi megújuláshoz. A pihenés aktív kikapcsolódást is jelent a hobbik, a természettel való kapcsolat, a jóga, a meditáció, a relaxációs masszázs, a társasági élet stb. révén. Kezdje a napot professzionális masszázsfotelben, válasszon nyújtó masszázst, mielőtt elkezdi a sportolást. 

A nyújtó masszázs élénkíti az izmokat, a mentális egészséget és csökkenti az edzés utáni izomláz tüneteit. Sportolás után vagy alvás előtt lazítsa el minden izmát mélyszöveti masszázzsal, shiatsuval vagy személyre szabott masszázzsal azokra a területekre, ahol merevnek érzi magát.  

  • Próbálja ki az alternatív sportokat

 „Edzés közben jön meg az étvágy.” – tartja a régi mondás. A sportban a stagnálás időszakainak sikeres leküzdésére a legjobb módszer a… sport.

Az unalom egyik oka lehet az ismétlődő edzés. Kezdje el variálni a sport kategóriákat, de vigyázzon, hogy ne vigye túlzásba. Szánjon egy napot a táncra, a fitneszre/aerobik edzésre, végezzen néhány úszóedzést, változtassa meg, hol szokott  kocogni, vagy fedezzen fel egy új sportágat.

Egy hasznos ötlet, amihez fordulhat, az egy személyi edző. Ő fogja javasolni a fizikai állapotnak, életmódnak, céljainak stb. megfelelő sportot vagy gyakorlatokat.

  • Kérjen személyre szabott táplálkozási tervet

Lehet, hogy olyan sportot űz, amely speciális étrendet, több zsírt, fehérjét vagy vitaminokat igényel egy adott kategóriában. Vagy talán táplálékkiegészítőkre van szüksége, vagy változatosabbá kell tennie étrendjét. Nem árt, ha konzultál egy táplálkozási szakemberrel. Elemzések és felmérések alapján személyre szabott, az Ön jellemzőinek megfelelő étrend tervet tud javasolni.

  1. Sport túlterhelés és annak főbb tünetei 

A sportban való stagnálás a magánéletben lévő egyensúly hiány következménye is lehet. Ha a munkaterhelés túlterheli, a családi életedben káosz uralkodik, és alig tud aludni, ne lepődjön meg, ha nincs kedved sportolni. 

  • Csökkentse az edzések számát

Ha mostanában elfoglaltabb, akkor kerüld el a túledzést, és csökkentse az edzések gyakoriságát. Ne tűzzön ki magas célokat vagy versenyeket közvetlenül egy olyan időszak után, amikor a munkahelyi vagy egyéb stressz miatt túlterheltek a mindennapjai. A sport kudarcok frusztrációt okoznak, csökkentik az önbizalmadat és a morálodat. 

  • Adjon az izmainak egy jól megérdemelt szabadságot

Egy adott izomcsoportot megcélzó hosszú edzéssorozat után érdemes néhány napra szünetet tartani. Ellenkező esetben a túledzés izom-, ín- vagy szalagszakadásokhoz és sérülésekhez vezethet. Tartson 5-6 napos szüneteket, hogy izmainak legyen ideje regenerálódni. Ez idő alatt ragaszkodhatsz a könnyű természetjáráshoz, a lazító masszázshoz, a könnyű aerob edzéshez, hogy elkerüld a sorvadást és az ülőmunka kialakulását.

 Melyek a sport túlterhelés tünetei? Állandó fáradtság, gyenge immunrendszer, alvászavarok, koncentrációs nehézségek, szorongás, idegesség stb. 

Összefoglalva, a sportban való megrekedés lehet egy olyan jelzés, amely jelzi, hogy a szervezetnek szüksége van egy kis szünetre. Vagy egy egészséges ösztönzés bizonyos káros szokások megváltoztatására.

ADX

Leave a Reply