Skip to main content

A hosszan tartó íróasztalnál ülés és a 6 ezzel kapcsolódó állapot

By május 14, 2024Masszázsfotelek

A hosszan tartó íróasztalnál ülés és a 6 ezzel kapcsolódó állapot

Az egyhuzamban 8 órán át tartó íróasztalnál ülés jobban befolyásolja a testünket, mint gondolnánk, mert a fájdalom és a merevség csak átmeneti. Ráadásul, amikor íróasztalnál ülünk, nem kontrolláljuk a testtartásunkat, ami elősegíti a skoliozis, a kyphozis és más gerincbetegségek kialakulását. 

Tartalom:

  1. A hosszan tartó íróasztalnál ülés veszélyezteti az egészséget
  2. A hosszú íróasztalnál ülés befolyásolhatja az alvás minőségét – Munka utáni relaxációs megoldások
  1. A hosszan tartó íróasztalnál ülés veszélyezteti az egészséget

Melyek a leggyakoribb egészségügyi problémák, amelyeket a hosszan tartó íróasztalnál ülés okozhat? 

  • A gerinc alakjának megváltozása

A hosszan tartó íróasztalnál ülés, a laptopra való koncentrálás megnehezíti az egészséges testtartás fenntartását. Legtöbbször észre sem vesszük, hogy kínoknak tesszük ki a testünket, amíg fel nem akarunk állni az íróasztal mellől, és nem akadunk el a hátfájás, az izommerevség vagy a zsibbadt lábak miatt. Az izom nyomás gyengíti a gerinc területének rugalmasságát, ezért kezd púppá görbülni. 

Ez fájdalmakhoz, sőt olyan komplikációkhoz vezet, amelyek miatt az illető kénytelen műtéten átesni, hogy kiegyenesítse a hátát. Az irodai székben az az ideális pozíció, ahol a testsúly egyenletesen oszlik el, és a vállak a csípővel egy magasságban vannak. 

Ha „elfelejt” megfelelően ülni az íróasztalnál, akkor állítsa be az ébresztőt 50 percenként egyszer, és szánjon még 10-15 percet egy aktív szünetre. Ilyenkor álljon fel az íróasztaltól, tegyen néhány lépést a szobában, végezzen könnyű aerobic-gyakorlatot, nyújtózzon vagy masszírozzon nyújtással az egész testet vagy csak a fájó területeket. Programozza be a hátmasszírozó párnák intenzitását, ahogy a háttámlát és a lábtartót lapos helyzetbe, úgynevezett Zero Gravity helyzetbe hozza.

Ez lehetővé teszi, hogy a hát ellazuljon, a gerinc mentesül a nyomás alól, a súly egyenletesen oszlik el a testben, és a légpárnák kívánt intenzitású mozgatásával megszűnik a hátfájás.

  • Az izmok elavulása

Ha az íróasztaltól való felkelés után a nap végéig közvetlenül a kanapén ülsz, vagy a közlekedési eszközzel ingázol haza, akkor hajlamosítod az izmaidat az elsorvadásra. Mivel többet ülsz, mint amennyit mozogsz, az izmaid kezdik elveszíteni a mozgékonyságukat, a rostjaik merevvé válnak, és elkezdenek zsírt felhalmozni. 

  1. A hosszú íróasztalnál ülés befolyásolhatja az alvás minőségét – Munka utáni relaxációs megoldások

Ráadásul, ha hosszú időt töltesz ugyanabban a pozícióban, az izmaid alkalmazkodnak hozzá. Például, ha sokáig ülsz egy íróasztalnál, a farizmok ellaposodnak és fájnak, amikor mozogsz. Ezért érdemes legalább 10 percig mozogni az íróasztaltól távolabb, akár sétálsz, akár aktiválod a vibrációs és párnás masszázsfotel programját a fenéktájékra.    

  • Gyengülő csonterő

Az ülő életmód miatt nemcsak az izmok veszítenek erejükből, hanem a csontok is törékennyé válnak. A csontritkulás például az ülőmunkát végző emberek egyik leggyakoribb betegsége. 

  • Megnövekedett rossz koleszterinszint

Az anyagcsere lelassulása egy másik sajnálatos következménye a hosszú ideig tartó ülés szokásának. Emellett az ülő életmód elősegíti a jó koleszterin elvesztését, növeli a rossz koleszterinszintet, és így növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. 

  • Lábdagadás

Ha sokáig ülsz, gyakran lábat lábra, felgyorsítod a visszerek, vérrögök vagy perifériás ödéma kialakulását, ami a szövetekben felgyülemlő felesleges folyadék miatt a lábak duzzanatához vezet.  

  • Alvászavarok

Ha apnoe (alvási légzéskimaradás) miatt ébred fel éjszaka, akkor ügyeljen arra, hogy a napi rutinjában szerepeljen némi fizikai aktivitás. A mozgásszegény életmód folyadék raktározáshoz vezet a szövetekben, és amikor az ágyban fekszik, az a légutakba kerül, elzáródásokat képezve.  

Ha az életmódja miatt legalább 8 órán keresztül az íróasztalnál ül, akkor szervezze meg a szabadidejét. Ne hanyagolja el az aktív szünetek szerepét. Használja ki a napi feladatok közötti 10 perces pihenőidőt, és adjon magának egy kis újraindulást az üléshez tartozó vibrációs masszázs programok segítségével, a hát, a csípő, a comb, a vádli és a talp számára pedig melegítőkkel, görgőkkel és légpárnákkal.

ADX

Leave a Reply