Skip to main content

A hát ellazítása

By május 13, 2024Masszázsfotelek

A hát ellazítása. 4 megoldás a kényelmetlenség enyhítésére

A hát ellazítása éppen azért fontos, hogy megelőzzük a hosszú távú szövődmények kialakulását. Gyakori probléma a háttájéki kellemetlenség, leggyakrabban a lumbális régió területén váltja ki. Ennek számos oka lehet, és leginkább az életmód, az üléspozíció és a helytelen testtartás befolyásolja.

Tartalom:

 1. A hát lazítása – Mi az izomfeszültség 3 oka?
 2. A hátizmok ellazítása – Ajánlások az egészséges rutinhoz
 1. A hát lazítása – Mi az izomfeszültség 3 oka?

Melyek azok a fő okok, amelyek idővel hátfájáshoz vezetnek?

 • Izom túlterhelés

A hát kifáradhat a nehéz tárgyak, például táskák vagy hátizsákok hordásának szokása miatt. Az izmokat a tartós fizikai megerőltetés is megterhelheti, különösen előzetes bemelegítés nélkül. Egy olyan pihenőidő után, amelyben egyáltalán nem edzett, célszerű mérsékelt gyakorlatokkal kezdeni, amelyek hozzászoktatják az izmokat a korábban megszokott rutinhoz. Ellenkező esetben izomgörcsök, mozgáskorlátozottság és a szalagok feszülése léphet fel a gerinc területén.

 • A helyes testtartás figyelmen kívül hagyása

Valóban, hosszú időn át az íróasztalnál ülve hajlamosak vagyunk a legkényelmesebb testhelyzetben maradni, noha ez gyakran káros lehet a hátnak. Egy másik csoportra is kiterjed ez a probléma, akiknek szakmájukból adódóan behajlított háttal kell dolgozniuk, mint például a fogorvosok, sebészek vagy festők. Ez az állandó testhelyzet hosszú távon károsíthatja a gerincoszlopot és az izomzatot, ezért fontos, hogy ezek az embereknek is rendszeresen végezzenek megfelelő nyújtó gyakorlatokat és figyeljenek a helyes testtartásra.

 • Öregedés

Az életkor előrehaladtával az ízületi porckorongok romlásnak indulnak, ami helyi kényelmetlenséget okoz. A fenékig, sőt a lábakig is kiterjedhet. Ezenkívül a csigolyaközi porckorongok károsodása számos betegség oka lehet, kezdve a csigolya gyulladástól, a gerincferdülés, az isiász és még törésektől is.

A hátfájás különböző intenzitásban nyilvánul meg, de általában rövid ideig tart, és a hát pihenésével és ellazulásával megszűnik. Így ha sportolt, intenzíven edzett, nehéz tárgyakat emelt, vagy sok időt töltött az íróasztalnál vagy állva, akkor egy pihentető masszázs a professzionális masszázsfotelben és egy jó éjszakai alvás kényelmes módja lehet a feszültség oldása. Ha azonban a kellemetlen érzés továbbra is fennáll, vagy a fájdalmak hevenyek, akkor az ok pontos felderítése érdekében szakemberhez kell fordulni.

 1. A hátizmok ellazítása – Ajánlások az egészséges rutinhoz

Ha ilyen vagy olyan okból aktív életmódot folytat, akkor derítse ki, mit kellene tennie minden nap, hogy ellazítsa a hátát.

 • Az étrend fontossága

A gerincet tartó csontok egészsége érdekében tanácsos D-vitaminban és vasban gazdag ételeket beiktatni a napi étrendbe. Ezenkívül hagyja abba a dohányzást, és vigyázzon a felesleges kilókra. A hasi területen a zsírlerakódás negatívan befolyásolja a hát egészségét.

 • Bemelegítő rutin intenzív fizikai terhelés előtt

Szánjon legalább 5-10 percet arra, hogy felkészítse a hátát a sportolásra vagy a tartós erőfeszítésre. Kezdheti a rutint egy nyújtó masszázzsal a háton vagy az egész testen. A távirányítóval aktiválhatja a hátmelegítő masszázs programot, és beállíthatja az intenzitási szintet a fizikai állapotának megfelelően. A hát ellazításához kombinálhatja kedvenc masszázsát nyújtó gyakorlatokkal vagy jógával. Emellett ha sportolsz, ne hanyagold el a hasizmodat sem.

 • Tartson legalább 5 perces szüneteket

Álljon fel a székből, és tegyen néhány lépést a helyiségben, készítsen magának egy kávét, vagy gyorsan lazítson a 7 perces masszázs programmal. Így ellazítja az izmait, amelyek zsibbadnak a sok helyben ülés vagy állástól, és megakadályozza a gerinc merevségét.

 • Oszd el egyenlően a súlyokat

A hát ellazításához, amikor nehéz tárgyakat kell cipelnie, először guggoljon le, és először a lábával, majd a csípőjével emelje fel a testét. A súlyok tartása közben nem tanácsos hajlítani vagy csavarni a testét. Ha a hegyekbe készül, vagy nehéz táskát kell magával vinnie, akkor használjon hátizsákot, amelyet mindkét vállán tarthat. Ily módon a súly egyenletesen oszlik el, anélkül, hogy a hát egy bizonyos részén megterhelné az izmokat.

A hát ellazítása a kellemetlen érzések elkerülése érdekében szigorúan az Ön napi szokásaitól függ. Egy aktív nap után nyugtassa meg a megfeszült izmokat megfelelő masszázzsal, a kívánt intenzitással, megfelelő pihenéssel és a szervezet csonterősítő táplálékokkal való ellátásával.

ADX

Leave a Reply