Skip to main content

A csípőtáji törések megelőzése- mozgással, az időseknél!

By május 15, 2024Masszázsfotelek

A csípőtáji törések megelőzése- mozgással, az időseknél!

A rendszeres sport/ mozgás megelőzheti a csípőtáji töréseket, különösen az idősebbeknél. Ezek a hatások egyaránt érvényesülhetnek azoknál, akik verseny sportot űznek, és azoknál is, akik kocogásra, táncra, masszázsra és más mérsékelt intenzitású tevékenységekre szorítkoznak. A rendszeres mozgás a test és az elme számára is előnyös, függetlenül a mozgás jellegétől. Tehát akár súlyokat emel, akár kilométereket fut, akár masszíroz vagy úszik, növeli a szervezet ellenálló képességét a stresszel, a krónikus betegségekkel és a csípőtáji törésekkel szemben. Ez utóbbiakat az alacsony csontsűrűség, a meggyengült izmok és a gyakori esések vagy a kemény felületekről való ütközések okozzák.

Tartalom: 

  1. A csípőtáji törések megelőzése fizikai aktivitással – Melyek a fájdalom fő okai?
  2. Csípőfájdalom és mozgásszegény életmód – Hogyan növelhetjük az izmok és az ízületek mozgékonyságát, ha nem sportolunk?
  1. A csípőtáji törések megelőzése fizikai aktivitással – Melyek a fájdalom fő okai?

A szakértők szerint a sport révén az idősebbek segíthetnek megelőzni a csípőtáji töréseket, mivel a csontsűrűség a mozgás révén serkentőleg hat. A mérsékelt fizikai aktivitás az izmok erejét és mozgékonyságát is edzi, ami növeli az ellenállást a töréseket okozó tényezőkkel szemben.

Az aktív életmódprogram követésével növeli a csont ásványi sűrűségét a csípő és a gerinc területén, amely az életkor előrehaladtával egyre gyengébbé válik. A spektrum másik végén a mozgásszegény életmód áll, amely növeli a törések kockázatát. Minél több időt töltesz a kanapén vagy a székben, annál inkább hajlamosak csontjaid, ízületeid és izmaid merevségre és sorvadásra. Következésképpen, ha Ön inkább a mozgásszegény életmóddal azonosul, vagy nem mozog sokat, sokat dolgozik íróasztal mellett, vagy szeret a kanapén ülve tévézni, ezek a szokások hosszú távon károsak lehetnek a csípő egészségére.

Az izmok veszítenek erejükből, ha nem edzik őket, akárcsak az ízületek, ami elkerülhetetlenül sérülésekhez vezethet az esések, ütések és kemény felületekkel való ütközések következtében. A nők hajlamosabbak a csípőtáji törésekre, mint a férfiak. Ajánlott a napi legalább 20 perces könnyű testmozgás. Törekedjen könnyű sétákra, amelyek során elérheti a napi célként kitűzött legalább 10 000 lépést.

  1. Csípőfájdalom és mozgásszegény életmód – Hogyan növelhetjük az izmok és az ízületek mozgékonyságát, ha nem sportolunk?

Ha nem vagy szenvedélyes sportoló, akkor legalább a hétvégékre tervezz hosszú kirándulásokat a természetbe. Kipróbálhatnád például a nordic gyaloglást.  Ehhez mindössze két túrabotra, némi hegyi felszerelésre, egy élelmet tartalmazó hátizsákra és szeretteidre van szükséged a kellemes társasághoz.

A nordic séta jó lehetőség arra, hogy kapcsolatba kerülj a természettel, megmozgasd a véred, megmozgasd az izmaidat és az ízületeidet, és remek alkalom arra is, hogy oxigénnel tápláld az agyadat.

Minden 50 perc ülés után tarts 5-10 perces szünetet. Állj fel és sétálj körbe a szobában, vagy tedd izmait munkára a 7 perces relaxációs masszázs program aktiválásával. Ahogy a test hozzászokik a masszázs programokhoz, a relaxációs időt 15 vagy akár 30 percre is meghosszabbíthatod.

Választhatsz az egész testre kiterjedő masszázs vagy a csípőre irányuló speciális masszázs közül. Bármelyiket is választod, a masszázs- és relaxációs székek segítenek a véráramlás fokozásában, több mint 10 izomcsoport ellazításában, az ízületek gyengéd masszírozásában, hosszú távú fizikai és mentális javulást biztosítva Önnek. 

A 60. életév betöltése után rendszeres orvosi látogatások javasoltak a tünetek felmérése és a megfelelő kezelés felírása érdekében a kellemetlenségek enyhítésére. 

ADX

Leave a Reply